Οι Έλληνες από τους πιο ανικανοποίητους ως προς τη ζωή τους στην Ευρώπη

Κοινωνία

Οι Έλληνες, μαζί με τους Λετονούς, νιώθουν λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, πέρα από τη Βουλγαρία, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δείκτη 6,9/10 να καταγράφετε το 2023, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 7,3. Αυτή είναι η υψηλότερη βαθμολογία που έχει καταγραφεί σε αυτήν την έρευνα για τη χώρα μας, πράγμα που μοιάζει ίσως λίγο “λυπηρό”, καθώς αποτυπώνει τα αισθήματα που επικρατούν διαχρονικά στην ελληνική κοινωνία.

Η Eurostat έχει πραγματοποιήσει την παρακάτω έρευνα για τα έτη 2013, 2018, 2021, 2022 και 2023, με το χαμηλότερο αίσθημα ικανοποίησης να καταγράφεται το 2013 για την Ελλάδα και για την ΕΕ, με 6,2, μαζί με την Κύπρο και την Πορτογαλία, ενώ χειρότερες ήταν η Βουλγαρία με 4,8/10 και η Ουγγαρία με 6,1/10.


Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες θετικές μεταβολές που παρατηρήθηκαν στη δεκαετία 2013-23 σημείωσαν στη Βουλγαρία (+22%), Κύπρο (+21%) και Ουγγαρία (+18%). Γενικότερα, το αίσθημα ικανοποίησης αυξήθηκε από το 2013 στην Ένωση, ίσως επειδή εκείνη τη χρονιά η Ευρώπη βίωνε οικονομική κρίση. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες αρνητικές μεταβολές παρουσίασαν η Δανία (-6,3%) και η Σουηδία (-5,1%), οι οποίες ωστόσο παραμένουν ψηλά. Στην Ελλάδα το αίσθημα ικανοποίησης ως προς τη ζωή αυξήθηκε κατά +11,3%, παραμένοντας όμως στη στη 2η χειρότερη θέση.

Αν προστεθούν και η Ελβετία, η Νορβηγία και η Τουρκία, όπου η Eurostat κατάφερε να συλλέξει δεδομένα, ο μέσος όρος πηγαίνει στο 7,4. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται διαχρονικά κάτω από το 6/10, γεγονός που δείχνει το γενικό αίσθημα ως προς τη ζωή που επικρατεί στη γειτονική χώρα. Αν λάβουμε υπόψη ακόμη παλαιότερα στοιχεία και για τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες (δεν υπήρχαν για το 2023), όπως την Αλβανία, Σκόπια, Κόσοβο και Σερβία, αυτές δεν ξεπέρασαν το 6/10, το οποίο ίσως δείχνει μία γενικότερα κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μας.

Τέλος, η έρευνα αναφέρει ότι η ικανοποίηση από τη ζωή μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογένεια και η οικονομική κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε το αίσθημα ικανοποίησης να βελτιωθεί περαιτέρω στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και να προσεγγίσει έστω τον μέσο όρο. Η ψυχολογία σε μια κοινωνία είναι πολύ σημαντική και για την ίδια την οικονομία, καθώς αυξάνει την παραγωγικότητα των πολιτών και τη διάθεση να προβούν σε αγορές και επενδύσεις.

Πιθανοί Λόγοι
Το αποτύπωμα και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι ακόμη εδώ και ενισχύει σημαντικά την απαισιοδοξία μας. Παράλληλα, η ανασφάλεια για το μέλλον εξαιτίας του αβέβαιου εργασιακού κια κοινωνικού τοπίου, η στεγαστική κρίση, η αδυναμία απόκτησης παιδιού ενώ υπάρχει η επιθυμία από πολλούς, η έλλειψη αισθήματος ασφάλειας λόγω υψηλής εγκληματικότητας και αδυναμίας επιβολής του νόμου και της δικαιοσύνης, δεν επιτρέπουν να καλυφθούν ανάγκες που μπορεί να έχει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του, πέρα από αυτές που σχετίζονται με την επιβίωση. Η περίφημη ιεράρχηση των αναγκών του Αμερικανού ψυχολόγου, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε που υπάρχει μεγάλη στέρηση στην κοινωνία.

Ακόμη, και κοινωνικοί παράγοντες όπως η γραφειοκρατία, η ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, διαφθορά, κακή δόμηση πόλεων και δικτύων και ανεργία παίζουν καθοριστικό ρόλο, αφού δεν αφήνουν τον πολίτη να αναπτυχθεί όπως θα ήθελε. Δηλαδή ναι μεν ικανοποιεί τις ανάγκες του αλλά όχι με τέτοιο τρόπο που θα επιθυμούσε ο ίδιος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *